Leer een blaasinstrument bespelen!

Het bespelen van een blaasinstrument is een levenslange hobby die je veel gaat bieden. Binnen de opleiding van Excelsior maak je je instrument helemaal eigen, zodat jij echt een specialist wordt op jouw instrument. Bij Excelsior leer je snel met dit insturment omgaan, zodat je binnen korte tijd mee kan doen met de fanfare.

Hoe ziet de opleiding eruit?

Om te kijken of een blaasinstrument wat voor je is, kan je je eerst aanmelden voor een gratis proeflessen (zie onder). Ook kan je om alvast een idee te krijgen een bezoekje brengen aan onze repetities. De repetitie van de fanfare is iedere vrijdag van 19:30 tot 22:00. We repeteren in Muziekcentrum de Samenklank, Bikkersweg 86 te Bunschoten.

Tijdens de opleiding krijg je 1 keer in de week les van een gediplomeerd docent. Samen met de docent spreek je een tijd af die voor beide het beste uitkomt. Een les duurt in principe een half uur. 

Muziek alleen maken is leuk, maar dat met anderen te doen is nog leuker. Na verloop van tijd, ongeveer na een jaar, mag je mee spelen met het leerlingensemble. Zo leer je ook in een groep muziek te maken. 

Opleidingsprogramma

Na de proeflessen, beslis je samen met de docent welk instrument jou het best ligt en wat je het leukst vind om te bespelen. In dit instrument ga je een echte specialist worden.

In de opleiding wordt gebruik gemaakt van regelmatige momenten waarop je kunt laten zien wat je kunt en diploma’s kunt halen. Dit heet het graadspel.

Het streven is dat een leerling na het behalen van diploma A zich kan aansluiten bij de kernbezetting van de slagwerkgroep.

Wat is graadspel eigenlijk? Je zou het kunnen vergelijken met een soort examen. Wat je muzikaal al kan wordt beoordeeld, niet alleen door je eigen docent, maar ook door een andere docent en/of ervaren muzikant.

In totaal zijn er 9 graden. Voor iedere 3 graden die je hebt behaald, haal je ook het diploma. In het overzicht hieronder zie je hoe het niveau van de graden zich verhoudt tot de landelijk erkende muziek-diploma’s: 

Graad 1
Graad 2
Graad 3 – Diploma A
Graad 4
Graad 5 – Diploma B
Graad 6
Graad 7 – Diploma C
Graad 8
Graad 9 – Diploma D